Magnus Ungh, Säkerhetschef

Beskriv dig själv lite kort: ”Är numera morfar till två pojkar. Häftigt att vara del av deras start i livet. Lever tillsammans med min sambo och för några år införskaffade vi en gård ’po lanned’ som vi säger i Skåne. Inte i ett försök att vara en månskensbonde, utan mer för att få hästarna närmare oss. Det gillade min sambo. Jag är väl den typen som gillar att plocka isär det mesta för att sedan få ihop det ännu bättre än det var innan. I kombination med det, så går det igen, genom att jag har byggt om min bil så att den kan prestera ännu bättre när man kör den på trackdays. Bilen är helt klart mer potent än vad föraren är. Det finns mycket att utveckla på det området. Men det med att köra en bil på bana kräver att du inte kan tänka på något annat än att vara helt närvarande och det går igen i vårt yrke att framföra ett tåg som lokförare.”

Vad har du för bakgrund innan du började på VR Tåg i Bergslagen?

– Min start inom järnvägen var år 1986 på SJ. Jag gick sedan vidare från SJ till Arriva år 2007 som Lokförare. Har haft lite olika roller genom åren på Arriva, för att ta över tjänsten som Säkerhetschef 2012. Under den tiden tills idag har vi haft ansvar för olika driftområden Bla Botnia/Kinnekulle och nu har TIB tillkommit.

Beskriv din roll i den nya organisationen – vad innebär den rent konkret?

– Mitt huvudsakliga ansvar är att utveckla, implementera och övervaka säkerhetsdokument och rutiner. Det inkludera att genomföra riskbedömningar och säkerhetsutvärderingar, identifiera potentiella hot och sårbarheter samt designa strategier för att minimera risker och förebygga incidenter.

 

 

Bernike Gotthold, Kundservicechef

Beskriv dig själv lite kort: ”Jag bor på söder i Gävle med promenadavstånd till VR-kontoret. En perfekt helg för mig är när jag får åka ut i naturen och ställa upp husbilen vid en fin tjärn eller sjö och bara koppla av. De senaste somrarna så har det blivit mycket fiske i Jämtland och Norge och just nu längtar jag efter att vintern ska komma och isarna lägga sig så att jag ska få ut och pimpla lite.”

Vad har du för bakgrund innan du började på VR Tåg i Bergslagen?

Har med mig erfarenheter från Trafikverket där jag arbetat i 22 år inom både järnväg och väg. Har bland annat arbetat med trafikledning och tidtabellsplanering och var de sista fyra åren enhetschef för Trafikmiljöenheten på verksamhetsområde Planering.

Beskriv din roll i den nya organisationen – vad innebär den rent konkret?

Jag kommer tillsammans med enhetschefer och personalplanering ge ombordpersonalen förutsättningarna för att kunna göra ett bra och arbete och värna om en god arbetsmiljö.

Vad har du för förväntningar framåt inför trafikstart?

– Mina förväntningar är stora på att vi kommer att genomföra implementeringen av det projekt som pågår inför trafikstart med minsta möjliga påverkan för resenärerna och personalen. Men det är klart att det kommer att finnas saker som vi kommer behöva förändra över tid. Vi vill alltid bli bättre och för att nå våra mål så är det viktigt att all personal är engagerade och driver förbättringarna framåt. Så det är stort fokus på att ”att få alla med på tåget”. Det är en lite unik situation när vi gör en uppstart med all personal som nyanställda och inte tar över efter SJ.

 

 

Griztko Barlari Lobos, Fordonschef

Beskriv dig själv lite kort: ”Är 35 år och bor i en liten by som heter Linghed som ligger i Falun, där bor jag med min sambo Therese och våra två barn Jason 6 år och Ebba 4 år. På fritiden försöker jag träna mycket och just nu tränar jag inför att göra en svensk klassiker under 2024/2025 – många timmar blir det. Är född i Chile, men uppvuxen i Borlänge – har helt enkelt fått två bra saker och är en chilenskdalmas.”

Vad har du för bakgrund innan du började på VR Tåg i Bergslagen?

– Innan jag fick tjänsten på VR var jag anställd som produktionschef på ett företag som heter Elis, där hade jag ansvaret att produktionen skulle rulla och att våra kunder skulle få sitt gods innan deadline. Innan dess har jag jobbat för SweMaint, både som reparatör, och även i ledande befattning. Totalt har jag ca tio år inom godsvagnsbranschen.

Beskriv din roll i den nya organisationen – vad innebär den rent konkret?

–  Som fordonschef är det jag som ansvarar för att det tunga underhållet samt det dagliga underhållet utförs enligt avtalet vi har med TiB och att fordonen rullar trafiksäkert för våra resenärer. Kort och gott – fordonen ska rulla från punkt A till B till C och så vidare.

Vad har du för förväntningar framåt inför trafikstart?

– Vi ska bli bättre än tidigare operatör och i framtiden (4–5 år) bäst i klassen! Bäst i klassen menar jag att det inte ska finnas något annat alternativ än att ta TiB: ”Vi lämnar bilen hemma och tar tåget till Fagersta, Örebro, Mjölby eller Gävle. Tågen rullar och de är rena, fräscha och säkra.”

 

 

Annelie Lindeblad, Enhetschef

Beskriv dig själv lite kort: Bor i Stockholm med min sambo, jag har två vuxna döttrar och ett barnbarn, en av döttrarna och lilla barnbarnet bor i Värmland och min plan är att så småningom flytta dit. Jag tränar styrketräning tre till fem gånger i veckan, och nu har jag och sambon precis börjat att spela badminton. Träna är för mig att ”koppla” bort jobbet en stund och ladda batterierna. Försöker fylla mitt liv med allt som ger mig positiv energi och gillar att piffa till vardagen och vara spontan.

Vad har du för bakgrund innan du började på VR Tåg i Bergslagen?

– Har jobbat på SJ i tolv år i olika roller, började på Arriva 2013 som affärsutvecklare, kommer nu senast från bussorganisationen Råstadepån där jag har jobbat sedan 2018 som enhetschef. Jag hade personalansvar för ca 80 bussförare. Utöver personalansvaret hade jag ansvarområden NKI, Intäktsäkring och lokalt Trygghetsansvarig. Den röda tråden i hela mitt yrkesliv har varit att arbeta för att skapa nöjda kunder och engagerade medarbetare.

Beskriv din roll i den nya organisationen – vad innebär den rent konkret?

Skapa rätt förutsättningar för våra medarbetare och ge dem de verktyg de behöver så att de kan utföra sitt arbete på bästa tänkbara sätt. Vara tillgänglig, ge dem service och vara en förebild så att de kan göra sitt bästa ute i trafiken när de möter våra resenärer.

Vad har du för förväntningar framåt inför trafikstart?

– Det ska bli spännande att få vara med på den här resan, säkerligen en del utmaningar och problem som ska lösas men det är det som är så roligt, ingen dag är den andra lik. Förväntar mig att det kommer ett härligt gäng medarbetare som är laddade och positiva till att vara med på vår gemensamma resa med Tåg i Bergslagen.

 

 

Caroline Agneflod, Kvalitetschef

Beskriv dig själv lite kort: Jag bor i Linköping tillsammans med min man, våra två barn och två katter. Mellan jobb och barn så finns det inte så mycket tid kvar för egna fritidsaktiviteter. Mina barn brukar säga att jag gillar att städa… Något jag faktiskt gillar är att resa och uppleva nya saker.

Vad har du för bakgrund innan du började på VR Tåg i Bergslagen?

– Jag har varit i järnvägsbranschen sedan 2003. Jag har jobbat på SJ, Merresor och VR. På VR har jag varit anställd sedan 2010, jag började min resa på VR som lokförare och är just nu anställd som kvalitetschef. Däremellan har jag hunnit med det mesta, jag har varit trafikledare, personalplanerare, fordonschef, kvalitetschef, enhetschef och affärsområdeschef. Från 2010 fram till våren 2023 har jag tillhört Östgötapendeln men tillhör sedan april Tåg i Bergslagen.

Beskriv din roll i den nya organisationen – vad innebär den rent konkret?

– Just nu håller jag tillsammans med flertalet kollegor på att utbilda och rekrytera nya tågvärdar till trafikstarten. Efter trafikstarten kommer jag bland annat jobba med uppföljning mot Trafikverket och vår trafikhuvudman.

Vad har du för förväntningar framåt inför trafikstart?

– Nu är det inte långt kvar till trafikstart, det ska bli så spännande! Vi är många som jobbar febrilt med att det ska bli så bra som möjligt, men alla som arbetat i branschen vet att en trafikstart sällan går helt felfritt. Men kanske blir vi den första? Man kan alltid hoppas.

 

 

Marcus Eddieson, Affärsområdeschef

Hur går det med rekryteringsprocessen?

– Bra! I stort sett är alla medarbetare till vårt administrativa kontor i Gävle anställda och kommer efterhand att börja jobba under hösten. Även vad gäller lokförare och tågvärdar har vi skrivit många anställningsavtal, men vi ser en möjlig risk i att antalet tågvärdar inte är tillräckligt till trafikstarten. Vi öppnar därför upp en nyutbildning av tågvärdar. Många är intresserade så vi har inga problem att fylla utbildningen.

Hur skiljer sig VR:s kontrakt från tidigare upplägg med SJ?

– VR har valt att satsa på en lokal organisation där vi kommer att sköta det mesta inom kontraktet, det vill säga trafikledning, fordon, kvalitet och personal. Vi bygger inga murar utan satsar på plana ut organisationen för att på bästa sätt hantera och införa ändringar om och när de blir aktuella att hantera.

Vilka är fördelarna med att jobba för VR som operatör?

– Den största fördelen med att arbeta med VR ligger i en god och stabil personalpolitik där vi i mesta möjliga mån försöker tillmötesgå de behov som uppstår och som kan underlätta vardagen för den enskilde.

Hur ser den närmaste processen ut för de som tackat ja till att börja hos VR?

– Under hösten kommer vi att låna in personal för utbildning och då talar vi om personal som idag arbetar på Tåg i Bergslagen. De som inte arbetar i systemet idag kommer att utbildas i god tid innan kontraktet drar i gång. Vi kommer under hösten även rusta upp med uniformer och övrig utrustning.

Finns det fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse för en tjänst på Tåg i Bergslagen?

– Det finns fortfarande möjlighet att söka tjänst hos VR och Tåg i Bergslagen via: https://www.vrsverige.com/tib-landing-page/ Välkommen med din ansökan!